Regionaal Expertteam (RET)

Het Regionaal Expert Team (RET) is een overleg met experts vanuit verschillende jeugdzorgaanbieders. De bedoeling van een expertteam is dat voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders, op korte termijn passende hulp wordt georganiseerd. Dit is geen eenvoudige opgave, maar is wel onze ambitie.

Het RET richt zich op alle complexe vragen waarin verwijzers zoeken naar passende hulp. Meer informatie of het aanmeldformulier staan hieronder bij de documenten.

Documenten:

Onderzoek:

Onderzoeksverslag Regionaal Expert Team Jeugdhulpregio FoodValley (pdf, 5 MB)

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er vragen zijn voordat een casus wordt aangemeld bij het RET. Bijvoorbeeld hoe je een casus aanmeldt, wat ermee gebeurt en door wie het wordt opgepakt.

De meest gestelde vragen en antwoorden lees je hieronder.

Je meldt een casus zodat je gebruik kan maken van de expertise van het RET. De experts denken met je mee zodat we samen komen tot een passende oplossing. Hierbij is het doel om nog beter en sneller passende maatwerkoplossingen te vinden voor kinderen, jongeren en hun gezinnen. Het RET werkt vanuit de gedachte:

  • Voor iedere jeugdige en het gezin uit de regio een passende oplossing met perspectief, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag.
  • Een bijdrage leveren aan een lerend jeugdstelsel door te leren van casuïstiek.

Je kan op elk moment een casus aanmelden. Afhankelijk van de vraag en inhoud wordt de casus geagendeerd voor het eerstvolgende RET-overleg. Hierbij gelden de volgende aandachtspunten:

  • Voor een aanmelding bij het RET is toestemming van de jeugdige vanaf 16 jaar nodig. Van 0-15 dienen de ouders toestemming te geven.
  • De verwijzer brengt de jeugdige, ouders en alle betrokkenen op de hoogte van de datum en tijdstip van de RET bespreking.
  • De verwijzer is verantwoordelijk voor de aanlevering van alle benodigde informatie en documenten.
  • Het RET nodigt alle betrokken uit per email.

Eerste screening

Alle casussen die worden aangemeld bespreekt de voorzitter/coördinator telefonisch met jouw als verwijzer. Bij twijfel of het RET de juiste plek van inbreng is, overlegt de voorzitter zo nodig nog met een kernteamlid. Een uitkomst kan zijn dat het niet nodig is om de vraag voor te leggen aan de deelnemers van het RET. Als die inschatting is dat de vraag niet voldoende beantwoord kan worden, doordat andere expertise nodig is, dan wordt gezocht naar een andere oplossing. Er wordt altijd teruggekoppeld of er een uitnodiging voor het RET-overleg volgt of dat er eerst nog andere stappen nodig zijn.

Deadline aanmelden

De deadline voor het aanmelden van een casus via het GVJB aanmeldformulier is de dinsdag voorafgaand aan het RET-overleg vóór 12 uur. De uitnodiging volgt uiterlijk de woensdag voor het eerstvolgende RET-overleg.

Advies

Het advies van het RET krijg je binnen een week na het RET-overleg toegestuurd.

We werken in een cyclus van 2 weken op dinsdag van 9.00-12.00 uur.

Dit zijn de data voor 2024:

9 en 23 januari
6 en 20 februari
5 en 19 maart
2, 16, 30 april
14 en 28 mei
11 en 25 juni
9 en 23 juli
6 en 20 augustus
3 en 17 september
1, 15 en 29 oktober
11 en 26 november
10 en 17 december
7 en 21 januari 2025

 

 

Een aanmelding gaat digitaal via het GVJB aanmeldformulier. Dit is te vinden onder Documenten. Het ingevulde formulier kun je mailen naar ret@jeugdfv.nl. Doe dit altijd via een beveiligde mail (Zorgmail, ZIVVER, etc.).

Het is mogelijk om tussentijds met het RET contact op te nemen. De voorzitter/coördinator is beschikbaar om te samen na te denken over een casus. Je kan een e-mail sturen naar ret@jeugdfv.nl of bellen met de voorzitter/coördinator via het nummer: 06-33333328.

Een casus moet worden aangemeld door een wettelijk verwijzer. Dat betekent dat een (huis)arts een casus kan aanmelden en een POH niet. Dus als je als POH gebruik wilt maken van de expertise van het RET moet dit via de betrokken huisarts gaan.

Bij het RET-overleg ben je als verwijzer altijd aanwezig. Voor de Gecertificeerde Instellingen geldt dat naast de verwijzer ook de jeugdconsulent van de gemeente volgens het woonplaatsbeginsel aansluit.

Locatie RET
Raadhuis van de gemeente Ede:
Bergstraat 4
6711 DD Ede.

In de uitnodiging staat in welke ruimte je aanwezig moet zijn. Je kunt met de linker lift naar betreffende verdieping war je plaats kunt nemen op een van de stoelen. Hier word je opgehaald door iemand van het RET.

Het RET heeft een vast kernteam. Dit zijn een voorzitter/coördinator secretariële ondersteuning en medewerkers van de jeugdhulpaanbieders en GGZ instellingen.

De volgende zorgaanbieders participeren in het RET FoodValley: ’s Heerenloo, Stichting Breder, Youke, Timon, Pluryn, Pactum, Entrea Lindenhout, Karakter, Pro Persona Jeugd en een ervaringsdeskundige van Team Ed16.

Naast de vaste kern van jeugdhulpaanbieders zijn alle aanbieders die gecontracteerd zijn in de Jeugdhulpregio FoodValley onderdeel van de flexibele schil. Deze schil is beschikbaar om hun expertise in te zetten om oplossingen te realiseren.

Het RET gaat zorgvuldig om met de informatie over de jeugdige en zijn systeem. De verwijzer wordt geacht zich te houden aan het privacyprotocol. Om de privacy te waarborgen zijn er afspraken vastgelegd tussen de experts in een samenwerkingsovereenkomst. Het is belangrijk dat alleen degenen die echt nodig zijn voor de bespreking van de casus aan tafel zitten. Als inbrenger mag jij zelf de inschatting maken of het noodzakelijk is om iemand mee te nemen, zoals een bij het gezin betrokken hulpverlener.

Landelijke Monitor

Het RET levert anonieme gegevens aan aan de landelijke monitor. Deze informatie is algemeen en gaat niet over de jeugdige en zijn systeem. meer informatie is te vinden in de brief onder Documenten en op de volgende site: https://vng.nl/artikelen/wat-doen-de-bovenregionaal-expertisenetwerken-jeugd.

Wanneer er sprake is van een crisis is het RET niet de oplossing. Voor zowel Gelderland als Utrecht is een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan kun je volgen wanneer er sprake is van een crisis. Beide stappenplannen staan hierboven onder het kopje Documenten.

  1. Consultatie en advies
    Een RET kan door zowel een ouder of jeugdige als een professional om advies gevraagd worden rondom een vastgelopen zorgvraag. In principe geeft een RET op alle vraagstukken een antwoord.
  2. Procesregie
    Zorgvragen die zijn vastgelopen op de inhoud (niemand weet wat de oplossing is) of op de samenwerking tussen partijen kunnen worden losgetrokken door het RET. Zij hebben hiervoor de functie procesregie ingericht aan de hand van vier stappen: aanmelding/triage, overleg over de zorgvraag (gezamenlijke analyse en planvorming), monitoren en afschalen/afsluiten van de gemaakte plannen. De rol van de procesregisseur is ervoor te zorgen dat alle hulpverleners/ partners die nodig zijn voor een doorbraak tot een gezamenlijk plan komen en dit ook uitvoeren. In dit plan zijn het doel, de rollen en taken duidelijk beschreven en vindt er monitoring op de uitvoering plaats. De melders, ouders en jeugdigen worden bij het overleg over de zorgvraag uitgenodigd.
  3. Signaleren en adviseren
    Het RET registreert de casuïstiek in de landelijke monitor. Op basis van de hierin geregistreerde gegevens maakt het RET periodiek een rapportage van de binnen hun regio aangedragen en opgepakte vastgelopen zorgvragen. Deze rapportage gaat in op gesignaleerde ontwikkelingen en knelpunten. De ontwikkelingen en knelpunten worden voorzien van een advies. Deze analyse wordt onder de aandacht gebracht bij de lokale regionale bestuurders en partners, bij de bovenregionale expertisenetwerken en, waar nodig, bij landelijke bestuurders en partners.
  4. Leren van vastgelopen zorgvragen
    De opgepakte vastgelopen zorgvragen worden waar nodig intern of extern geëvalueerd. Deze evaluaties zijn gericht op het bespreken van zowel de samenwerking als de inhoudelijke knelpunten en oplossingen. De uitkomsten van deze evaluaties worden indien nodig vertaald naar adviezen richting de moederorganisatie van de betrokken melders (gemeenten en gecertificeerde instellingen) en hulpverleners. Naast evaluaties van vastgelopen zorgvragen wordt geleerd in de vorm van intervisie, en collegiale peerreviews tussen RET’s. Maandelijks vindt er een RET - BOEG overleg plaats die vormgeeft aan deze leervormen. Deze leervormen zijn primair gericht op het verbeteren van de eigen werkwijze van het RET en de expertisenetwerken.

 

Dit Doorbraakplan is opgesteld door de Werkgroep Doorbraakplan, onderdeel van de projectorganisatie voor de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming. Het Doorbraakplan staat hierboven onder het kopje Documenten.

In het Doorbraakplan heeft het RET de rol om bij casuïstiek vanuit GI die vastloopt mee te denken. Het RET kan worden ingezet om een doorbraak te organiseren.

Contact

Neem bij andere vragen of twijfels over de aanmelding contact op met Francien van Andel, Voorzitter/Coördinator Regionaal Expertteam Foodvalley: ret@jeugdfv.nl / telefoon: 06 33 33 33 28